Sunday, 19 May 2013

Buku Elektronik Bergambar Kanak-Kanak

Buku Elektronik Pertama Saya!


Kaver buku sementara di hari pelancaran.

   Alhamdulillah, setelah menunggu selama hampir setengah tahun, akhirnya buku bergambar kanak-kanak saya yang pertama, muncul juga pada tahun 2013 ini. Bersyukurnya ke hadrat Allah kerana setelah berjerih memerah otak dan berulang-alik ke Negeri Sembilan, kini kami sudah boleh tersenyum kelegaan. Pada tarikh 17 Mei 2013 nan lalu, bertempat di Kompleks Belia dan Sukan Paroi, Negeri Sembilan, lahirlah sebuah koleksi puisi kanak-kanak di bawah nama Koleksi Karya Negeri Sembilan. Karya-karya ini lahir daripada Bengkel Penulisan dan Ilustrasi Bergambar Kanak-Kanak 2012, bimbingan Persatuan Penulis Negeri Sembilan (PEN), Perbadanan Kota Buku dan juga Gajah Gajah Galeri yang pernah saya sertai suatu ketika dahulu.

Antara barisan penulis yang hadir bersama Datuk Zainal, Bonda Mahaya
dan Mama Zakiah yang mewakili Pak Yusof dari Gajah Gajah Galeri.

   Majlis comel ini adalah anjuran PEN dan Perbadanan Kota Buku serta dirasmikan oleh Yang Berbahagia Datuk Zainal Abidin Borhan, Ketua Eksekutif Yayasan Karyawan merangkap Ketua Dua GAPENA. Antara amanat yang disampaikan oleh Datuk Zainal pada pagi itu adalah menyeru agar kami, para penulis yang berkecimpung dalam penulisan sastera kanak-kanak ini agar terus mara mengangkasakan kesusasteraan kanak-kanak tanah air. 

   Ucapan susulan pula oleh Puan Mahaya Mohd. Yassin sendiri, selaku Ketua Satu PEN, telah menyuntik semangat sebahagian daripada penulis yang turut hadir ke majlis tersebut agar jangan terhenti setakat karya pertama, tetapi haruslah meneruskan perjuangan masing-masing dengan sasaran yang lebih mantap bagi menghasilkan lebih banyak lagi karya-karya bermutu pada masa akan datang. Haparan yang turut berbisik dalam nurani saya membunyikan, bukan sahaja setakat di peringkat kebangsaan tetapi jika dengan izin Tuhan, alangkah moleknya hingga ke persada dunia? Insya-Allah. 

   Turut dirasmikan pada hari itu ialah dua buah buku memoir karya Puan Mahaya Mohd. Yassin, Kuasa Kata dan sebuah buku puisi kanak-kanaknya, Alhamdulillah yang juga termasuk dalam Koleksi Karya Negeri Sembilan tersebut. 

Ini hanyalah kaver sementara sempena majlis pelancaran.
Insya-Allah apabila terbit nanti, ia bakal bersalin kulit.
Nantikan kemunculannya di kafe ini.

   Secara peribadinya, buku bergambar kanak-kanak saya yang pertama ini bakal mencatat dua sejarah terpenting dalam rentetan perjalanan saya selaku seorang penulis. Buku puisi kanak-kanak saya yang berjudul MENJADI BINTANG, bukan sahaja merupakan buku bergambar kanak-kanak pertama yang saya lahirkan dalam kerjaya penulisan tetapi mencipta sejarahnya tersendiri sebagai buku elektronik pertama bagi Mazny M.R. 

Begitulah, yang sudah tersurat. Segala-galanya ketentuan Tuhan. Selagi terdaya, saya tetap akan menulis demi sebuah kompas penulisan yang masih kejap dalam genggaman. Terima kasih kepada yang sudi mendoakan. Tidak lupa juga yang terus memberikan sokongan. Terima kasih kerana terus kembali ke Aku dan Kafe Buku bagi menyambung ukhuwah dan kasih sayang kita. 

Jangan pergi lama-lama, kembali semula untuk mengetahui perkembangan selanjutnya mengenai pemilik kafe ini nanti. Jumpa lagi!

Pssst! Apakah bisa tangan yang terbiasa menari di aksara ini, kini kian gemalai membelai lukisan? Oh, apakah mungkin?... .

Nantikan! 

Selamat bekerja wahai pencari rezeki nan halal.

No comments:

Post a Comment