Monday, 9 March 2015

Perihal Kamishibai (4)

Memahami Tujuan Kamishibai


Saya terlepas menulis di kafe ini pada minggu lalu. Mohon maaf atas kesibukkan dan keadaan kesihatan yang kurang baik. 

Hari ini, saya ingin menyambung semula menulis perihal kamishibai. 

Jika anda pernah berkunjung sebelum ini, tentu anda pernah terbaca tentang apa itu teknik kamishibai. 

Teknik kamishibai ini adalah teknik penceritaan yang berasal dari negara Jepun. Teknik ini disampaikan dengan cara menarik fokus penonton ke dalam kotak butai. 


Kotak Butai - Ada tiga pintu.


Teknik kamishibai yang saya pelopori di Malaysia adalah teknik yang berasal daripada garis panduan pihak International Kamishibai Association of Japan (IKAJA).  

Ingin saya ulang sekali lagi, dalam teknik ini terdapat tiga jenis peralatan sahaja;

  1. Kotak butai
  2. Kad cerita
  3. Si Pencerita     
Tanpa salah satu peralatan ini, persembahan kamishibai tidak dapat dijalankan.

Kepada yang telah biasa menyaksikan persembahan bercerita menggunakan teknik lain seperti boneka, wayang kulit, teater, read-a-loud dan seumpananya, pasti akan merasakan kelainan yang amat apabila menonton kamishibai. 

Ini kerana dalam penyampaian kamishibai, unsur kesederhanaan itu amat penting. Pencerita tidak boleh menarik perhatian penonton terhadap dirinya seperti tiba-tiba berlakon menjadi salah satu watak dalam cerita yang sedang disampaikan. Jika ini yang terjadi, persembahan kamishibai akan terus berjalan tetapi fokus penonton akan lari. 

Tumpuan lebih diberikan kepada gelagat si pencerita berbanding cerita dalam kotak butai. Maka, proses melahirkan kyokan akan terhalang. 

Apakah kyokan?

Anda boleh membaca mengenai kyokan dalam sembang-sembang saya sebelum ini dengan menekan label yang tertulis kamishibai di bawah entri ini nanti.

Sepanjang saya mengendalikan sesi kamishibai, saya dapati memang terdapat segelintir penonton yang tidak dapat fokus kepada jalan cerita yang disampaikan. Antara yang dapat dikenal pasti adalah;


  • penonton (terutamanya kanak-kanak) yang sudah terbiasa dengan animasi di tv.
  • penonton (terutamanya kanak-kanak) yang sudah terbiasa bermain peralatan gadjet seperti telefon pintar, tablet dan permainan video.
  • penonton yang lebih menggemari persembahan bercorak interaktif.
  • penonton yang lebih menggemari persembahan seperti boneka, teater, wayang kulit dan sebagainya. 

Mereka akan merasakan persembahan kamishibai ini terlalu sederhana dan mungkin juga membosankan. Pergerakan menarik dan memasukkan kad cerita tidak sama dengan aksi-aksi meriah dalam persembahan boneka, wayang kulit, lakonan dan seumpamanya. Ini termasuk pergerakan pantas imej atau babak animasi dalam teknologi peralatan yang saya sebutkan di atas. 

Nada suara kami juga tidak boleh berlebih-lebihan. Ingat, apa yang penting ialah jalan cerita. Bukan gelagat si pencerita.  

Jadi, tujuan utama teknik persembahan kamishibai IKAJA ini adalah untuk membentuk semula daya fokus penonton, terutamanya kanak-kanak. Kebolehan memberi tumpuan ini nanti amat berguna kepada mereka ketika belajar di dalam kelas. 

Bagi mencapai tujuan tersebut, pengunaan teknik kamishibai memerlukan pendedahan yang berterusan. 

Nanti kita akan bincangkan pula perbezaan teknik IKAJA dan teknik 'kamishibai jalanan'.

Begitu pun, tidaklah bermaksud teknik persembahan kamishibai IKAJA ini sesuatu yang membosankan terus. 

Kamishibai tetap mempunyai ciri-ciri khas yang boleh menghiburkan penonton daripada pelbagai lapisan umur. Dengan perlaksanaan yang bersistematik, ia mempunyai potensi yang amat tinggi. 

Secara umumnya, cerita-cerita kamishibai terbahagi kepada dua jenis. 

  1. AU - Audience Participation
  2. CS - Complete Story

Apa pula AU dan CS?
Kamishibai jenis AU
AU ialah jenis cerita yang memerlukan penonton untuk berinteraksi dengan pencerita bagi menggerakkan persembahan. Contohnya, pencerita akan meminta penonton untuk bertepuk tangan ataupun menyebut sesuatu ungkapan terlebih dahulu sebelum kad cerita ditarik.Mungkin juga, pencerita akan meminta penonton meneka jawapan kepada soalan tertentu semasa cerita sedang disampaikan. Maka persembahan kamishibai berbentuk AU ini adalah jenis persembahan interaktif. Kamishibai jenis AU


Oleh sebab itu, ia lebih senang memancing fokus penonton berbanding CS.


Ada pun kamisibai jenis CS terdiri daripada koleksi cerita lengkap daripada pelbagai genre seperti cerita rakyat, dongeng, lucu, motivasi, pendidikan dan sebagainya.  


Kamishibai jenis CS

Ia memerlukan daya fokus penonton yang lebih tinggi. Di sinilah masalah mungkin timbul sekiranya pencerita gagal menarik perhatian penonton ke dalam kotak butai. Maka persembahan kamishibai terasa bosan.

Bagaimanakah masalah ini dapat diatasi?

Telah saya tegaskan dahulu, peraturan yang digariskan oleh pihak IKAJA dalam penyampaian dan penulisan cerita kamishibai sangat berkait rapat dengan tujuan kamishibai ini dihasilkan. Baik dari segi penulisan ceritanya (teks) mahupun pembikinan ilustrasinya. 

Ia dibuat bagi memastikan kyokan dapat dilahirkan. 
Persembahan kamishibai berjaya dilaksanakan.
Penonton mendapat manfaat daripada setiap persembahan. 

Maka amat penting bagi sesiapa yang hendak menyampaikan kamishibai ataupun menghasilkannya memahami selok-belok peraturan itu. 


Sekian dahulu untuk kali ini.

Hingga kita bertemu lagi pada kesempatan akan datang. Sila berkunjung lagi.

Salam hormat,

Mazny M.R.No comments:

Post a Comment